به گزارش روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، شانزدهمین دوره داستاننویسی «آل جلال» از بیستودوم دیماه در قالب ۱۳ کارگاه آموزشی با هدف ایجاد فرصت برابر آموزش برای ادبجویان جوان و نیز پرورش استعدادهای سراسر کشور در تهران آغاز شده است.
«فضاسازی در داستان»، «شخصیتپردازی با نگاهی به کهنالگوها»، «ساختار سهکنشی در روایت»، «کنش و شخصیت»، «ماهیگیری در دریای طوفانی (روشهایی که ما را میسازند/ تأملی در نسبتیافتگی نویسنده با فضای آموزشی داستان)»، «یک متن در دو اثرِ کهنِ فارسی؛ کارکردِ عناصرِ داستانی»، «ادبیات آینده»، «فرم و نوآوری فرمی در داستان»، «نقطه دید در داستان»، «مروری بر عناصر داستان در بازخوانی فیلم»، «تجربه نوشتن»، «تکنیکهای دیالوگنویسی» و «فلسفه داستانخوانی، داستاننویسی و نقد ادبی» ازجمله سرفصلهایی است که در این کارگاهها تدریس میشود.
برگزاری کارگاههای دومین روز از شانزدهمین دوره داستاننویسی «آلجلال»، بیست وسوم دیماه ۱۴۰۱ با بازدید یاسر احمدوند؛ معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همراه بود.

احمد شاکری؛ نویسنده و پژوهشگر حوزه ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در کارگاهی با عنوان «ماهیگیری در دریای طوفانی»، تأملی در نسبتیافتگی نویسنده با فضای آموزشی داستان را برای دانشآموختگان تدریس کرد.

در ادامه کارگاههای دومین روز از شانزدهمین دوره داستاننویسی «آلجلال»، یاسین حجازی کارکردِ عناصرِ داستانی را با تکیه بر «تاریخ بیهقی» و «گلستان سعدی» تبیین کرد. وی با مقایسه حکایت افشین و بودلف در دو کتاب «تاریخ بیهقی» و «فرج بعد از شدت» یک متن را در دو اثر کهن فارسی بررسی کرد.

در این روز همچنین کارگاه آموزشی «ادبیات آینده» با تدریس مهدی کفاش و با سرفصلهایی «همچون آیا داستان آینده همان ژانر علمی تخیلی است؟»، «چرا داستان آینده مهم است؟»، «تصویر انسان ایرانی در آینده پیشرفته چگونه است؟» و «چگونه میتوان بدون تجربه زیسته در آینده هوشمند، داستانی از آینده نوشت؟» برگزار شد.

جمعه (بیست وسوم دیماه ۱۴۰۱) در دیگر کارگاه آموزشی داستاننویسی «آل جلال»، احسان عباسلو با موضوع «فرم و نوآوری فرمی در داستان» سرفصلهای فرم، ضرورت نوآوری فرمی، فرم و سبک و تکنیکهای نوآوری فرمی را تبیین کرد.

کارگاه آموزشی «نقطه دید در داستان» نیز در این روز برگزار شد و محمدرضا سرشار به توضیح و تشریح انواع زاویه دید در داستاننویسی پرداخت. وی همچنین با طرح سوال کلی «داستان را چه کسی روایت میکند؟» مبحث کانون دید و راویان داستان را بررسی کرد.

مهدی قزلی نیز در این دوره آموزشی با پخش فیلم، عناصر داستان را بازخوانی کرد.