description متن perm_media گالری تصاویر volume_up مستندات صوتی videocam مستندات ویدئویی
2019-12-16
description
مهدی قزلی در اختتامیه جایزه جلال:

برگزارکنندگان این جایزه، محب وطن، دوستدار انقلاب اسلامی و اهل ادبیات هستند

آیین پایانی دوازدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد طی مراسمی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمع کثیری از اهالی قلم، با اعلام برگزیدگان این دوره، شنبه ۲۳ آذر در تالار قلم کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

مهدی قزلی، دبیر اجرایی جایزه و مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ضمن بیان اینکه امسال ششمین سالی است که من و همکارنم توفیق یافته‌ایم تا جایزه ادبی جلال را برگزار کنیم، گفت: ما در این جایزه، یاد و نام نویسنده‌ای را بازتاب می‌دهیم، که در یک سال گذشته بیش از ۲۰۰ بار آثار او در نشرهای مختلف بازچاپ شده است؛ این نشان می‌دهد، نام و یاد جلال و کتاب‌هایش زنده است.

دبیر اجرایی جایزه جلال در ادامه به ارائه گزارشی از آنچه که در ۶ دوره اخیر در جایزه ادبی جلال حاصل شده و نشان‌دهنده گستردگی، تنوع، نگاه همه‌جانبه و چتر گسترده و پهن‌پیکر جایزه جلال بود؛ پرداخت و گفت: در شش دوره اخیر جایزه جلال (دوره هفتم تا دوازدهم) ۵۳ نفر ظرفیت در هیات علمی وجود داشته؛ که ۳۵ نفر در این جایگاه حضور پیدا کرده‌اند و در این بین، ۶۴ درصد بدون تکرار بوده است؛ یعنی از بین هر سه نفر در هیأت علمی دو نفر برای اولین بار حضور داشته‌اند. این در حالی است که در شش دوره ابتدایی -دوره اول تا ششم- تنها از ۱۶ نفر -یعنی ۲۹ درصد ظرفیت- برای حضور در جایگاه هیئت علمی استفاده شده است.

او ادامه داد: در این شش دوره، ۲۵ ناشر جایزه جلال گرفته‌اند؛ که آثار نشر چشمه ۵ بار موفق به دریافت جایزه و آثار نشرهای سوره مهر و نیماژ ۳ بار برنده شده‌اند، بنابراین تاکنون این سه ناشر بیشترین آمار برندگان را داشته‌اند .همچنین در این شش دوره، ۷۲ نفر ظرفیت برای حضور در جایگاه داوری وجود داشته است، که ۵۲ نفر- معادل ۷۲ درصد- از سوی هیئت‌های علمی به عنوان داور انتخاب و معرفی شده‌اند. در دوره‌های اوّلیه غالبا اعضای هیأت داوران اعلام نشده‌اند.

قزلی در ادامه به ارائه آماری درباره دوره دوازدهم جایزه جلال پرداخت و گفت: میانگین سنی نویسندگان نامزد شده در این دوره‌ جایزه‌ جلال، ۴۵ سال است. از میان ۲۵ نویسنده و ۲۲ عنوان کتاب نامزد شده، ۳۶ درصد، یعنی ۹ نفر آنان، کمتر از ۴۰ سال سن دارند. این آمار نشان‌دهنده سلامت جایزه در دوره دوازدهم است. در نظر داوران، هر کسی در هر سنی و با هر اعتباری کتاب خوب بنویسید، دیده می‌شود. دلیل این ادعا هم این است که در دوره دوازدهم، دو نویسنده از برندگان این جایزه اثر اوّلی هستند و این موجب افتخار ماست.

وی افزود: به‌علاوه نام چهار نشر یوشا، هیلا، گلگشت و انتشارات قدیانی در این شش دوره، برای اولین بار است که در میان نامزدهای جایزه جلال دیده می‌شود.

دبیر اجرایی جایزه جلال در ادامه ضمن تاکید بر اینکه برگزارکنندگان این جایزه محب وطن، دوست‌دار انقلاب اسلامی و اهل ادبیات هستند؛‌ گفت: بیش از یکصد عنوان کتاب منتشر کرده‌اند، که می‌تواند سبد مطالعه یک‌ساله یک کتاب‌خوان حرفه‌ای را تأمین کند.

قزلی در ادامه به پایگاه نقد داستان هم اشاره کردو گفت: این پایگاه نزدیک به دو هزار کاربر دارد. هر کسی که می‌خواهد داستان‌های کوتاهش نقد شود، در این پایگاه عضو شود و از امکانات آن استفاده کند. گزیده‌ای از داستان‌های برتر پایگاه نقد داستان امروز در همین مراسم رونمایی خواهد شد.

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: اتفاق مهمی که ما پیگیر آن بودیم و در عرصه فرهنگ رقم خورد. جذب اولین سرباز فرهنگ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. در حال حاضر «دکترحسینی سورکی» یکی از محققان جوان کشورمان اولین سرباز فرهنگ است، که کارش را با مدخل‌نویسی در ویکی‌ادبیات آغاز کرده است.

قزلی در حُسن‌ختام سخنانش خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حاضرین در سالن گفت: برگزارکنندگان این جایزه، محب وطن، دوستدار انقلاب اسلامی و اهل ادبیات هستند. مجموعاً بیش از یکصد عنوان کتاب منتشر شده دارند که می‌تواند سبد مطالعه یکساله یک کتاب‌خوانِ حرفه‌ای را تامین کند. امیدواریم که خداوند بنده‌نواز فعالیت من و همکارنم را بپذیرد. درست گفت آنی که نوشت: «خدا پرونده‌ای را که دیگران می‌نویسند نمی‌خواند».

دیدگاه خود را در مورد این متن برای ما بنویسید.

comment
account_circle
email