۱۳۹۶ بنیاد شعر و ادبیات داستانی
دبیر اجرایی
مهدی قزلی

دبیر علمی
شهریار عباسی

هیات علمی
۱-شهریار عباسی
۲-داوود غفارزادگان
۳-ابراهیم حسن بیگی
۴-احمد دهقان
۵-ابراهیم زاهدی مطلق
۶-حمیدرضا شعیری
۷-مسعود کوثری
۸-محمدعلی مهدویراد
۹-مریم حسینی
بخش رمان:


برگزیدگان:

هیئت داوران بخش رمان و داستان بلند دهمین دوره جایزه جلال آل احمد
«این خیابان سرعتگیر ندارد» نوشته «مریم جهانی» را به دلیل خلق موقعیت نو و توجه به زندگی روزمره شخصیتی که کمتر در ادبیات معاصر به آن پرداخته شده است، همراه با داستانی گیرا و قصهگویی مناسب و استفاده از خرده روایتها برای ساخت شخصیتهای داستان و در عین حال پرهیز از فرمگرایی مفرط
و
«بیکتابی» نوشته «محمدرضا شرفی خبوشان» به دلیل استفاده از نثری شیوا در خدمت خلق شخصیتها و فضای داستان، نگاه نقادانه به جامعه امروز در گستره تاریخ، نگاهی و آفرینش فضایی رازآلود و پر رمز و راز و در عین حال داستانگویی قدرتمند و تصویرسازی بکر به عنوان برگزیده مشترک معرفی میکند.
بخش داستان کوتاه:


برگزیدگان:

اعضای هیأت داوران داستان کوتاه دهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد، از میان پنج مجموعه داستان اسم شوهر من تهران است نوشته زهره شعبانی نشر مرکز، بیباد بیپارو از فریبا وفی نشر چشمه، بیوزنی نوشته محسن عباسی نشر افق، خانهی کوچک ما اثر داریوش احمدی نشر نیماژ و سنگ یحیا از خسرو عباسی خودلان نشر نیماژ که به مرحله نهایی داوری رسیده بودند….. به خاطر …. توجه به ابعاد روانشناسانه و جامعهشناسانه شخصیتها، پرداختن به زندگی پرمرارت مردم فرودست و انعکاس دردمندانه آسیبهای پیش روی جامعه از طریق رئالیسم اجتماعی و اعتراض به وضعیت نابسامان جامعه، توانایی ارائه باورپذیر و موثر زندگی مردمی که سالهاست در آثار بسیاری از داستاننویسان فراموش شدهاند در داستانهای گنجشک تریاکی و مجسمه، و نوآوری در نوشتن از شهدای جنگ تحمیلی در داستان کوچه فوتبالی، مجموعه داستان اسم شوهر من تهران است نوشته زهره شعبانی از نشر مرکز را شایسته تقدیر میداند.
همچنین از داریوش احمدی به خاطر چند دهه تلاش در عرصه داستان کوتاه، دقت و تأمل تحسینبرانگیز در انتشار کتاب و توجه خاص به عناصر فرهنگ بومی، تقدس کار، باورهای عامه، نگاه همدلانه به مردم فرودست به ویژه کارگران منطقه خوزستان، فضایسازی درخور تحسین، شناخت کافی از شخصیتهای داستانی، تمرکز بر درونمایههای انسانی در داستانهایشان با اهدای ده لوح تقدیر و ده سکه بهار آزادی تجلیل به عمل میآورد.
بخش نقد ادبی:


برگزیدگان:

هیئت داوران کتاب بلاغت از آتن تا مدینه، بررسی تطبیقی فن خطابه یونان و روم باستان و بلاغت اسلامی تا قرن پنجم هجری داود عمارتیمقدم را به جهت تلاش برای ریشه یابی فن بلاغت اسلامی و مقایسه تطبیقی آن با بلاغت یونانی و رومی که در جهت احیای میراث ادبی ایرانی – اسلامی است شایسته تقدیر دانست. ارجاع به منابع گسترده، معتبر وتخصصی در حوزه بلاغت یونان و جهان اسلام و تأمل در نخستین درسنامههای بلاغی جهان ویژگی مهم این اثر است که آن را در زمرۀ آثار برتر پژوهشی این دوره جای می دهد.
هیئت داوران کتاب درآمدی بر تحلیل انتقادی گفتمان روایی اثر حسین صافی پیرلوجه را به جهت تلاش برای ارایۀ چارچوبی برای شناسایی و بررسی گفتمان روایی در زبان فارسی، همراه کردن طرح مباحث نظری با مطالعه کاربردی نمونه هایی از ادب فارسی، استفاده از منابع دست اول و شیوه ای موجز برای ارائه مطالب شایسته تقدیر دانست.
بخش مستندنگاری:


برگزیدگان:

داوران بخش مستندنگاری از آن جهت که این جایزه را مسئول معرفی نمونه معیار برای مستندنگاری میداند کتابی را برگزیده تشخیص نداد. همچنین با احترام به موضوعات فاخری که در حوزه جنگ به مرحله نهایی رسید، ضمن ستایش آفرینندگان اصلی این آثار، به امید ارتقای محتوا در این بخش کتابی را شایسته تقدیر معرفی نکرد. بنابراین «سفر دیدار» به دلیل موضوع، فراز و فرودهای سفر، شیوه مستندنگاری و «آنک پاریس» به دلیل متن فاخر و درونمایههای ارزشمند ادبی و فرهنگی به صورت مشترک به عنوان دو اثر تقدیری اعلام میشوند.